Web

Staročeská pučálka: zdravé a chutné mlsání k televizi

Možná jste o pučálce nebo také pálenci ještě neslyšeli. Jedná se však o tradiční české jídlo, které je navíc velmi zdravé a výživné. V dnešní době kdy zažívá klíčení semínek, ořechů a luštěnin boom došlo k znovuobjevení tohoto tradičního postního pokrmu. První písemné zmínky o něm se objevují v 15. století. K sehnání byl běžně přímo v ulicích. Prodávaly jej takzvané báby pučálnice.Hrách v misce

Připravte si naklíčený a opečený hrách i vy. Lze připravit na slano i sladko, jako příloha nebo jako večerní mlsání k televizi. Jeho příprava přestože i s klíčením trvá tři dny, vás zaujme svou jednoduchostí a výsledná chuť mile překvapí.

Nejprve ale pár slov o klíčcích. Jejich pojídání právě v době zimního půstu má své velké benefity. Jsou totiž zdrojem velké řádky vitamínů a minerálů v té nejvyšší kvalitě. Jmenujme například vitamíny skupiny B a C, železo, hořčík, vápník, fosfor, chlorofil a důležité aminokyseliny. Díky tomuto složení pomáhá pučálka regenerovat a detoxikovat naše tělo a podporuje imunitu.

Na pálenec budeme potřebovat:

  • 200 gramů suchého nepůleného hrachu,
  • olej,
  • sůl, pepř a případně majoránku,
  • nádobu, ve které hrách naklíčíme.

Hrách je potřeba důkladně přebrat, odebrat musíme i půlky a svraštělé kuličky. Vložíme do nádoby, zalijeme vodou a necháme odpočívat po dobu 24 hodin.
Slijeme vodu, která se do luštěniny nevsákla a vložíme nyní už bez vody do sklenice nebo speciální nádoby na klíčení. Pokud si pučálku zamilujete, jistě si je pořiďte. Naklíčíte v nich snadno a rychle všechny druhy semen. Takto necháme dalších 24 hodin.Klíčení semínek

Nyní už můžeme pozorovat na luštěnině krátký klíček. Propláchneme a dáme ještě 24 hodin do nádoby.

Třetí den se klíček prodlouží a měří půl až centimetr. Rozehřejeme pánev a na oleji opékáme, dokud není hrách křupavý. Ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Nejlépe pučálka chutná ještě teplá.