Zboží

Každý den začínáme s rooibosem

Tak jako v naší republice je nejznámějším nápojem pivo, ve Východní Evropě kvas, nebo na jihu našeho kontinentu víno, i region Jižní Afrika má svůj nápoj číslo jedna. Tím je čaj rooibos, pro svou červenou barvu lehce až do hněda též přezdívaný jako „červený čaj“.

jihoafrická republika, stolová hora

Čaj se vyrábí drcením čajovce kapského, který se vyskytuje pouze v tomto regionu. Proto, až Vám někdo bude tvrdit, že si z dovolené z Egypta přivezl pravý rooibos, buď Vám bude lhát, nebo se tento člověk stal obětí podvodu. Sklizeň čajovce probíhá na přelomu srpna a září. Listy se následně drtí a prochází oxidací. Právě v tomto procesu získává čaj svou charakteristickou barvu. Můžete však sehnat více druhů tohoto čaje. Buď s přidaným aroma, nebo jako zelený. Také čistý čaj, ale takový, který neprošel fermentací.

A proč bychom ho měli zahrnout do režimu dne? Obsahuje mnoho minerálních látek a antioxidantů. V Africe jsou lidé zvyklí popíjet ho místo kávy i s mlékem, nebo cukrem. Pokud ho ovšem konzumujete jen pro jeho účinky, je samozřejmě lepší mléko ani cukr nepřidávat. Chcete-li zhubnout dolů nějaké to kilo, dejte si šálek hodinu před tréninkem. I rooibos obsahuje thein, jako například zelené, nebo černé čaje. Skvěle vás nabudí a bude fungovat jako přírodní spalovač. Má podobné účinky jako černý pu erh.
červený čaj, pohár

V Africe je hojně používaný v tradičním lékařství. Jsou domněnky, že pomáhá především při léčbě kožním onemocnění, jako třeba ekzém, nebo při různých alergiích, na pyly, na prach a podobně. S tím souvisí i poruchy respirační, tedy třeba astma, při kterém prý také nadměrně pomáhá. Obsahuje také látky, které jsou běžně používány při léčbách rakoviny.

Až ho budete vybírat, pečlivě dbejte na jeho původ. Správný rooibos musí být vyrobený v Jižní Africe z čajovce kapského. Vyplatí se za něj trochu připlatit, výsledek totiž bude stát za to. Připravíte ho doma s běžnou rychlovarnou konvicí, hrníčkem a sítkem.