Zboží

Umíte točit pivo?

Mít v domě, na chalupě či chatě vlastní výčepní zařízení, to už není v dnešní době nic tak neobvyklého. Výrobci dodávají profi modely do hospod, barů a restaurací, ale také verze pro domácí použití. Mnozí dodavatelé piva také nabízí zapůjčení píp k prodaným soudkům, což se hodí pro „jednorázové“ oslavy, obzvláště ty horké, letní. Čepované pivo můžeme pak podávat sami, bez pomoci profesionálních výčepních. Ovšem je potřeba znát alespoň základní informace, jak na to. Abychom domácí pípu roztočili správně a naše pivko vypadalo k světu a našim hostům chutnalo!

pivo půllitr piva

 

Základem úspěchu je příprava skla

Pivo bude dobré, jen pokud ho natočíme do perfektně čistých sklenic! A ještě lepší bude, když výčepní sklo předem nachladíme. To, že nám ve sklenicích zůstaly částečky prachu prozrazují bublinky, které se na v ní po naplnění objeví.

 

Zkušený šikovný výčepní

Sklo je připravené a sud naražený. Můžeme začít! Ale pozor na správnou techniku čepování. Z počátku je dobré využít rad zkušenějšího výčepního. Chce to trochu zručnosti a zkušeností, ale dá se to zvládnout!

 

Jak čepovat „nadvakrát“

Jde o tzv. čepování přerušované. Probíhá ve dvou fázích. Během té první je potřeba pivo ve sklenici napěnit. Provádí se to tak, že pákou pípy pohneme směrem od sebe. Pěna vytvoří „bochánek“, který pivo chrání před zvětráním. Může tak v klidu a bezpečí chvíli počkat, než ho v průběhu druhé fáze doplníme na správnou míru a podáme hostům.

 

pivo pípa

 

Jak čepovat „na hladinku“

Další možností je točit pivo najednou, bez přerušování. Jde o čepování, kterému se říká „na hladinku“. Sklenici musíme držet tak, aby kohout pípy byl pod pěnou a do piva nám nepronikal vzduch. Kohout a sklenice by měli svírat úhel cca čtyřicet pět stupňů. Pivo tak můžeme natočit najednou, celé.

 

Ani jedna výše uvedených čepovacích metod není něčím tak složitým, abychom se to nezvládli naučit. Je ovšem potřeba trocha šikovnosti a zkušenosti. A protože potřebnou zkušenost získáváme praxí, směle do toho. Vždyť sezóna horkého letního grilování je v plném proudu!